De bläufrankisch van Dorli Muhr wordt beschouwd als de allerbeste wijn van deze druivensoort.
Onlangs uitgeroepen tot ‘heldin van het jaar’ door Perswijn. Prachtige wijn vol elegantie, bijna Bourgondisch van aard, complex en boeiend en sappig.
Read more
Elegante verfijnde rode wijn. Kersenkleur met fijne tranen. Speelse geur met klein rood fruit en bergkruiden, zachte toets van oude eik. Elegante versmolten smaak met fluweelzachte tannines, waarin ook fijne zuren.
De bijnaam van Dorli Muhr is 'koningin van de blaufränkisch'. Als twintiger praatte ze zich al binnen in het legendarische Château Mouton-Rothschild.
Vandaag de dag maakt Muhr de wijnen samen met Lukas Brandstätter. Muhr gelooft rotsvast in de vrouwelijke kant van wijn. 'Dat gaat van minder dominantie naar het gevoel voor harmonie en de zin voor samenwerken. Muhr gelooft rotsvast in de vrouwelijke kant van wijn. Dat gaat van minder dominantie naar het gevoel voor harmonie en de zin voor samenwerken. Dorli Muhr wil absoluut geen geforceerde wijn maken, wel een wijn dat voor het terroir het beste product oplevert.
De druiven voor het deze lokale wijn zijn fluweel - zijdeachtig en zijn geselecteerd uit een totaal van 20 percelen, die allemaal op de zuidelijke helling van de Spitzerberg liggen, namelijk in de wijngaarden van Spitzer, Roterd, Panhölzer, Holzweinggarten en kransen. Wijnstokken die tussen de 15 en 35 jaar oud zijn leveren de druiven voor deze wijn, terwijl de oudere verantwoordelijk zijn voor het "zijdeachtige" en de jongere voor het "fluweelachtige" van de wijn. Wat ze gemeen hebben is de precieze reliëfdruk door de kalksteengrond, het fijne bessenaroma en de verfrissende zure structuur. De druiven worden met de hand geoogst en elke overrijpe bes wordt voorzichtig verwijderd. In de kelder worden de druiven licht geplet en deels gemacereerd met de stelen in open gistingstanks. De fermentatie begint al na een paar dagen dankzij wilde gisten. De spontane fermentatie is erg traag en bij kamertemperatuur wordt de puree niet verwarmd of gekoeld. Dit staat garant voor zeer nauwkeurige en aromatische wijnen. Na ongeveer 20 dagen wordt de wijn geperst en vervolgens gerijpt in houten vaten van 1000 liter en houten fermentatie vaten van 3000 liter, waarbij geen nieuw hout wordt gebruikt zodat het fijne fruit van de Blaufränkisch niet wordt afgedekt. Tijdens het rijpingsproces van 20 maanden wordt de wijn slechts één keer verplaatst en uiteindelijk gevuld zonder filtratie.
Land | |
Production | |
Alcohole | 12 % |
Appellation | |
Region | |
Match with | |
Profile | |
Grapes | |
Vintage | 2019 |