• Lorem ipsum

ASPERGES

11 Apr 2021

ASPERGES

&

PINOT GRIGIO VAN GIOL, SAUVIGNON BLANC VAN GRAVEL AND LOAM EN GALIL MOUNTAIN, CHARDONNAY VAN FAMILIA CONESA & PINOT NOIR VAN ST MICHAEL-EPPAN

Wie voorjaar zegt, zegt witte asperges. Tot 24 juni kunnen we vorstelijk genieten van de koningin onder de groenten, oh yeah yeah. Aspergesoep, asperges met beenham of gerookte zalm, gepocheerd eitje, een botersaus of hollandaisesaus en wat platte peterselie, wij gaan de komende weken los op het witte goud. 

Bij asperges passen wijnen die fris en fruitig zijn. Niet te licht maar ook niet te zwaar. Wit heeft de voorkeur maar dan zonder houtlagering. Rood kan ook mits licht gekoeld en fruitig zoals de sappige pinot nero uit 2019 van St. Michael-Eppan uit Noord-Italië. In de categorie aromatisch en mild doe je met de pinot grigio uit 2019 van het Italiaanse wijnhuis Giol goede zaken. Ben jij meer van fris en stuivend? Ga dan voor een toegankelijke sauvignon blanc uit 2017 van Galil Mountain uit Israël of de sauvignon blanc uit 2020 van Gravel and Loam uit het Marlborough, Nieuw-Zeeland. De laatste wijn zit vol levendige kruisbes, verse kruiden en aroma’s van meloen, passievrucht en citrusfruit. De wijnen van Galil Mountain hebben een extra pré want vegan. Hetzelfde geldt voor de zijdezachte chardonnay uit 2019 van Familia Conesa, die bovendien een romig einde kent. Last but not least: de mineralige riesling Kalkstein Trocken 2019 van Gustavshof, eveneens vegan, is favoriet bij velen. 

Asperges à la Flamande

Ingrediënten voor 4 personen

150 gram roomboter
1 foelie
28 witte asperges
4 eieren
1 bosje platte peterselie
4 stevige plakken beenham of gerookte zalm
zeezout

Bereiding

Breng een grote pan met 2,5 liter water, een klontje roomboter, de foelie en een snufje zeezout aan de kook. Schil ondertussen de asperges en snijd 2 centimeter van de onderzijde af. Kook de asperges in circa 3 minuten in het water. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges in het vocht nagaren. 

Zet de eieren op in een pan met koud water en kook ze in acht minuten hard. Laat de eieren schrikken in koud water maar niet afkoelen. Pel de eieren en prak ze fijn. Pluk de platte peterselie en meng de peterselie door de geprakte eieren. Verwarm de plakken ham circa 10 minuten in het warme aspergevocht.

Haal de asperges uit het vocht, laat ze uitlekken op keukenpapier en verdeel ze over de borden. Smelt nog wat boter in een sauspannetje en schenk, als de boter gesmolten is, deze over de asperges. Verspreid het ei over de asperges. Leg tot slot de ham of gerookte zalm in het midden van de asperges.

Enjoy! 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »