Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

CHAMPAGNE

6 Dec 2020

PLEASURE WITHOUT LECLERC BRIANT IS DEFINITELY PURELY ARTIFICIAL

Het jaar 2020 willen we allemaal zo snel mogelijk vergeten. Op naar een beter jaar, een jaar waarin hopelijk weer veel mogelijk is. 

Bij zo’n belangrijke proost hoort een heel mooie champagne. Champagnes zijn er in overvloed, maar er is slechts één die er bovenuit springt: Leclerc Briant uit Épernay. In december 2018 werden wij uitgenodigd voor een rondleiding door de wijngaard en wij waren diep, diep, diep onder de indruk. Eigenlijk drukken wij ons nog te voorzichtig uit. We waren in extase. Als de niet-noodzakelijke reizen in 2021 weer zijn toegestaan, rijd dan een weekendje, of langer, naar de champagnestreek. Een groter plezier kun je jezelf bijna niet doen.

Leclerc Briant geldt als de pionier in de biologische en biodynamische wijnbouw. Al in 1947 werden de eerste stappen genomen voor een organische bemesting. Leclerc Briant werkt sinds 2008 volledig biodynamisch en voldoet daarmee aan alle eisen van het kwaliteitskeurmerk Demeter.

Van insecticiden zijn ze wars op het 14 hectare tellende landgoed La Croisette in het hart van Épernay. De bodem is dus niet verstoord of kunstmatig samengeperst. Ze doen er nog zoveel meer, ze doen zoveel dat de werkwijze niet in een paar woorden is te vangen. Het gehele proces verloopt in volstrekte harmonie met de natuur. Bijzonder is ook dat alle champagnes van Leclerc Briant minimaal drie jaar rijpen op gist in zeer koele kelders, zijn Abyss zelfs op de zeebodem van de oceaan.

UITZONDERLIJK LEKKER

We hoeven je niet uit te leggen dat deze aanpak uiterst intensief is: Leclerc Briant produceert daarom slechts 70.000 flessen per jaar. Tegelijkertijd werpt diezelfde onbespoten aanpak zijn gelukkige vruchten af in de vorm van de drie klassieke druivensoorten: pinot noir, pinot meunier en chardonnay. De champagnes van Leclerc Briant -geclassificeerd als Grand Cru en Premier Cru- zijn niet alleen uitzonderlijk lekker, ze zijn ook verantwoord. En eerlijk is eerlijk, dat drinkt toch net wat lekkerder.

Opgericht in het dorp Cumières in 1872 door Lucien Leclerc, verhuisde het bedrijf in 1955 naar het pand dat het vandaag de dag nog steeds in Chemin de la Chaude Ruelle in Épernay nestelt. Na de onverwachte dood van directeur-eigenaar Pascal Leclerc Briant twistte de familie om de erfenis. In 2012 werd Leclerc Briant uit de vergetelheid gered na de overname van Mark Nunelly en Denise Dupré, een Amerikaans echtpaar dat net als wij verliefd werd op het non-conformistische karakter van dit champagnehuis. Dit echtpaar verdient van ons een lintje. Het zou eeuwig zonde zijn geweest als Leclerc Briant ten onder was gegaan aan alle sympathieke bedoelingen. 

Je mag deze blog lezen als een verkooppraatje maar daarmee doe je Leclerc Briant en daarmee jezelf echt tekort. Als je 2021 serieus goed wilt beginnen, of als je aan 2020 nog iets van een glans wilt geven, dan pak je met oud en nieuw uit met een knallende bruis van Mark en Denise. Pleasure without champagne is purely artificial, sprak Oscar Wilde ooit. Voor Leclerc Briant geldt deze quote dubbel.

Bij Sharing Wine, een van de weinige verkooppunten van Leclerc Briant in Nederland, kan gekozen worden uit meerdere flessen (zie lijst hieronder). Let wel: deze champagnes overstijgen de flûte. Schenk deze uit in een glas van Leclerc Briant of in een vergelijkbaar glas waarin alle aroma’s tot hun recht komen.

Cheers to you!

Sharon Dreissen en Inge Kavelaar

1. LECLERC BRIANT DEMI CUVÉE DE RÉSERVE BRUT

2. LECLERC BRIANT RÉSERVE BRUT 2015

3. LECLERC BRIANT PREMIER CRU EXTRA BRUT 2014

4. LECLERC BRIANT ROSÉ BRUT 2016

5. LECLERC BRIANT MILLÉSIME 2014

6. LECLERC BRIANT MAGNUM CUVÉE DE RÉSERVE BRUT

7. LECLERC BRIANT MAGNUM CHAMPAGNE ROSÉ BRUT 2016

8. LECLERC BRIANT MAGNUM PREMIER CRU EXTRA BRUT 2014

9. LECLERC BRIANT LES BASSES PRIERÈS PREMIER CRU 2014

 
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »