• Lorem ipsum

VENEA PRISMA PECORINO 2019

1 Jul 2021

WIJN VAN DE MAAND

 

Venea Prisma Pecorino 2019

Regelmatig krijgen wij klanten in onze winkel die vragen naar een wijn met een “mooi verhaal”. Nou hebben wij er vele in ons assortiment maar toch is zonder twijfel het verhaal van de Pecorino druif één van de mooiere verhalen.

De Pecorino druif is van origine een Italiaanse druif uit de Marken/Abruzzen streek.Het gaat hier overigens niet over de schapenkaas. Er is wel een verband met het hoeden van schapen. De schapenherders die door de Marken en Abruzzen trokken met hun kuddes aten de druiven. Uva delle Pecore werd uiteindelijk tot Pecorino verbasterd, ofwel het schapendruifje.

Rond 1900 leek deze druif vrijwel van de aardbodem te zijn verdwenen. Lange tijd dacht met dat de Pecorino druif uitgestorven was. De voornaamste reden hiervan was dat de druif een dunne schil heeft en daardoor enorm gevoelig voor ziektes en klimaat. Een moeilijk te verbouwen druif zo kan je wel zeggen.

Begin jaren 80 van de vorige eeuw, werd er een oude Pecorino wijnstok ontdekt in de buurt van Arquata del Tronto. De teelt van de druiven werd geoptimaliseerd en er werd veel onderzoek gedaan naar de beste vinificatiemethoden. De eerste Pecorino wijn kwam uiteindelijk begin jaren 90 op de markt en is inmiddels niet meer weg te denken uit ons wijnlandschap. Sindsdien kregen steeds meer wijnhuizen, inmiddels ook in andere regio’s, aandacht voor dit oeroude Italiaanse product.

Het herintreden van deze druif, na zijn 80-jarige verdwijning, is bijzonder te noemen. In de Marken/Abruzzen regio is men er maar wat trots op! Zo ook bij het wijnhuis Venea waar onze heerlijke VENEA PRISMA PECORINO 2019 geproduceerd wordt. Deze Pecorino is een bijzonder mooie witte wijn die met zijn citroengele kleur direct een relaxte vakantiesfeer oproept. Bestel hier voor € 11,95 deze mooie zomerwijn.

De geur van deze wijn neemt je mee naar een fris ruikende fruitbomengaard. Deze wijn kenmerkt zich door een volwassen, complexe en overtuigende stijl. De afdronk is fris met steen- en exotisch fruit en verse kruiden met een mineralige toets. Het is een levendige, rijke, mild romige wijn om te drinken als aperitief of in combinatie met vis, Italiaanse risotto of pittige gerechten.

Zucht, kon het maar altijd zomer zijn….

Cheers to you!

Sharon en Inge

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »