Dit is geen wijn die je iedere dag tegenkomt. De druivensoort Caprettone ( Geitensik) groeit op de zwarte hellingen van de Vesuvius. Lavabodems zorgen voor een unieke frisse smaaksensatie met rokerige en kruidige aroma's. Top bij kruidig eten! Lees meer
Het wijnhuis Casa Setaro zit in het hart van het historische Vesuvius wijnbouw gebied. Sinds 1995 is het onderdeel van een beschermd natuurgebied. Massimo Setaro maakt met de hulp van zijn vrouw Arriana hier prachtige wijnen. Hierin worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of pesticiden gebruikt. Onder moeilijke warme omstandigheden werken man en natuur samen om de mooiste druiven te verkrijgen uit de pikzwarte en kiezelharde bodem. Het zijn allemaal zogenoemde Franc de Pieds: oorspronkelijke wortelstokken. De druifluis (phyloxera) is niet in staat te overleven op poreuze vulcanische bodems en Amerikaanse onderstokken zijn hier dus niet nodig.
Het harde werk van zowel boer als plant laat zich echter wel proeven. Zeer elegante wijnen met enorme mineraliteit. Massimo maakt wijnen van de druivensoorten Caprettone, Falanghina, Aglianico en Piedirosso. Deze laatste druif is de basis van de Napolitaanse trots 'Lacryma Christi del Vesuvio". Al sinds de Griekse tijd hebben de wijngaarden op deze zwarte vulkanische bodems grootse wijnen voortgebracht. Maar ook wordt al sinds lange tijd de enorme potentie niet optimaal benut. Massimo en Arriane Setaro proberen met alle mogelijke inspanningen grootse wijnen te maken van hun geboortegrond. Met succes!
Land | Italië |
Productiemethode | Biologisch |
Alcoholpercentage | 13 % |
Herkomstbenaming | Campania |
Regio | Vesuvius |
Lekker bij | zeevruchten, zoals gegrilde vis en fritto misto, maar ook met vegetarische gerechten zoals risotto met asperges. |
Smaakprofiel | Fris, levendig, bloemig, vulkanisch, rokerig |
Druivenras | Caprettone |
Jaargang | 2023 |