Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de laatste updates, nieuws en aanbiedingen via email

Abonneer
  • Lorem ipsum

GEVULDE KALKOEN

12 Dec 2020

GEVULDE KALKOEN
&
DOMINIQUE CORNIN MÂCON-CHAINTRÉ 2017 of NITTARDI BELCANTO CHIANTI CLASSICO 2016 

Zeg je kerst, zeg je kalkoen. Gevulde kalkoen is de kerstklassieker bij uitstek. En tradities, die zijn er om in ere te houden, niet dan? In een jaar waarin al zoveel overboord is gegooid, hangen we meer dan ooit aan dat wat nog vertrouwd is. Kerstmis is dit jaar door de coronamaatregelen anders dan anders, de tafel is voor beduidend minder gasten gedekt, maar de kerstdis, die gevulde kalkoen die laten we niet van ons afpakken.

Bij gevulde kalkoen past zowel de houtgerijpte chardonnay uit 2017 van Dominique Cornin uit de Bourgogne als een Chianti Classico 2016 van Nittardi, gemaakt van maar liefst 8 verschillende druiven. Beide biologische wijnen zijn respectievelijk voor 21,95 euro en 19,95 euro per fles verkrijgbaar in de wijnwinkel van Sharing Wine aan de Fahrenheitstraat of via deze website. Klik op de paarse linkjes voor meer informatie over deze topwijnen.

VOOR 4 TOT 6 PERSONEN

INGREDIËNTEN

  • 1 gepekelde kalkoen
  • 6 takjes rozemarijn
  • bosje salie
  • 2 stengels bleekselderij
  • 6 tenen knoflook
  • 3 rode uien
  • 1 winterpeen
  • boter op kamertemperatuur
  • 300 gram half-om-half gehakt
  • 8 plakjes pancetta
  • handje gedroogde abrikozen
  • citroensap
  • zeezout
  • zwarte peper

BEREIDING

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Smelt een klontje boter in de pan op hoog vuur, samen met 8 plakjes pancetta en wat blaadjes salie. Hak de gepelde tenen knoflook fijn, snipper de rode uien en snijd de bleekselderij en wortel. Pak nog een pan en smoor de knoflook, ui, wortel en bleekselderij enkele minuten tot deze zacht zijn.

Dep de gepekelde kalkoen -ontdaan van ingewanden- droog met keukenpapier. Leg de kalkoen op een snijplank met de nekzijde naar je toe. Ga vervolgens voorzichtig met je vingers onder het vel en trek het vel zover mogelijk van het vlees. Het vel mag beslist niet scheuren of breken. De zijkanten van het vel laat je ongemoeid. Om de kalkoen te vullen moet je met je vingers onder het vel kunnen komen.

Vul de buikholte van de kalkoen met dezelfde voorzichtigheid met het gehakt, de uitgebakken pancetta met salie, de abrikozen en wat takjes rozemarijn. Bind de poten bij elkaar met wat keukentouw. Leg de gevulde kalkoen in een braadslee op het rooster, besprenkel ‘m met wat citroensap en smeer hem in met boter. Strooi er nog wat rozemarijn en salie overheen en maal er wat zeezout en verse zwarte peper over. Strooi het mengsel van ui, wortel, knoflook en bleekselderij rondom de kalkoen in de braadslee.

Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. Dek de kalkoen af met aluminiumfolie en plaats de braadslee in de oven voor ongeveer 2 uur. Laat de kalkoen vervolgens nog zo’n 45 minuten braden, zodat die een mooi bruin velletje krijgt.

Fijne feestdagen

Sharon Dreissen & Inge Kavelaar

 

 

 

 







 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »