• Lorem ipsum

LION NOIR

15 Mar 2021

WIJN VAN DE MAAND

Sommige wijnen hebben geen aanleiding nodig om ze een keertje voor het voetlicht te brengen. Lion Noir is er zo’n eentje. Lion Noir is zo'n beeldschone wijn -en dat ook nog eens voor een heel schappelijke prijs (12,95 euro per fles)- dat de dag, de reden en de locatie van ondergeschikt belang zijn. Tenzij je je in het hol van de zwarte leeuw begeeft maar in die positie verkeren we gelukkig zelden. Waar, wanneer en waarom zijn niet relevant in dit geval. Het enige dat telt, écht telt, is wat en dat wat is onze nieuwe wijn van de maand.

Lion Noir 2018 is een biodynamisch hoogstandje van Château Grand Launay, gelegen in Côtes de Bourg en dat is -deze uitleg is voor meesten van jullie overbodig- een appellatie in de Bordeaux. Bij Château Grand Launay gaan ze steeds een stapje verder in hun verantwoordelijkheid richting de natuurlijke omgeving: wijnen zonder toegevoegde zwavel, inheemse fermentaties en veganistische jaargangen. 

De intens rode Lion Noir, een wulpse blend van merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon, kent aroma’s van cassis, bramen, vanille, zoethout en cederhout. Lion Noir rekent af met het stoffige imago waaronder de rode Bordeaux buiten de Franse landsgrenzen gebukt gaat. Stroef, streng en schurend is deze wijn allerminst. Hij is lekker modern, Lion Noir is heel blijmoedige wijn, oordeelde Onno Kleyn vorig jaar in De Volkskrant. Lion Noir 2018 behoeft geen verdere rijping. In de Bordeaux zit een gemiddelde wijn van 3 jaar oud nog volop in de puberteit, Lion Noir was anderhalf jaar na de oogst al volwassen.

Lion Noir -zelfs het etiket verdient een medaille- geldt als een vleeswijn. Bij lamsschouder, tournedos, sukade, boeuf bourguignon of paté verricht ‘ie wonderen. Als het leven je lief is, trek je vaker een Lion Noir open. Deze wijn is vanzelfsprekend -we praten over een vloeibare parel- verkrijgbaar in onze winkel aan de Fahrenheitstraat. Als op het paarse linkje klikt, kun je ‘m ook online bestellen. 

Carpe diem

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »