• Lorem ipsum

SHAKSHUKA

23 Jan 2021

SHAKSHUKA
&
TORRAZZO VAN PRATELLO / CÔTE DU RHÔNE VAN CHÂTEAU ROCHECOLOMBE / SYRAH ROSÉ VAN DOMAINE DE L'ARMET

Bij shakshuka, soms geschreven als shakshouka, zweert bijna iedereen. Wij ook. Shakshuka is lekker, voedzaam zonder een calorieënbom te zijn en -met de juiste ingrediënten in huis- vrij gemakkelijk te bereiden. In een dik halfuur heb je eenpansgerecht op tafel waarmee je in elk gezelschap voor de dag kunt komen. Shakshuka betekent vrij vertaald mengsel. We praten in dit geval niet over zomaar een mengsel maar over een mengsel van nogal wat kruiden en specerijen. Al die verrukkelijke spices maken deze tomatenstoof met gepocheerde eieren zo ongekend populair. In Marokko, Tunesië en in het Midden-Oosten eten ze shakshuka de hele dag door, zelfs tijdens het ontbijt. Shakshuka is zowel te bereiden in een gietijzeren pan met deksel als in de tajine. Voor shakshuka geldt niet één recept. Op tal van plekken wordt er een (flinke) draai aangegeven. Voor ons springt de variant met chorizo eruit. Wil je 'm vegetarisch? Vervang dan de worst door hazelnoten en/of feta.

Meerdere soepele rode wijnen, wijnen met weinig of heel fijne tannines en rijpe fruitaroma's, doen het goed bij shakshuka. Onze aanraders zijn Torrazzo 2018, een biologische wijn met een lichtvoetige elegantie van het wijnhuis Pratello - gemaakt van de lokale helden groppello en marzemino - en de Côte du Rhône 2018 van Château Rochecolombe. Deze biodynamische blend van grenache en syrah is tongstrelend: rond en uitermate gestructureerd. In de categorie rosé misstaat de syrah 2019 van Domaine de L'Armet zeker niet naast de shakshuka. Met aroma's van verse frambozen en kersenbloesem en een frisse zuurgraad van grapefruit biedt deze prettige rosé een aangenaam tegenwicht. De drie aanbevolen topflessen zijn voor respectievelijk 14,95 euro, 12,95 euro en 9,95 euro verkrijgbaar in onze wijnwinkel of via deze website. Als je op de paarse linkjes klikt, volgt een uitgebreide wijnomschrijving. 

VOOR 4 PERSONEN

INGREDIËNTEN

8 tot 10 rijpe tomaten, in blokjes gesneden

4 tot 6 eieren

2 rode pepers, in ringetjes gesneden

2 rode paprika’s of 1 rode en 1 gele paprika, grof gesneden

2 grote uien, grof gesneden

chorizo, in plakjes gesneden of 80 gram hazelnoten of feta

4 laurierblaadjes

½ eetlepel komijnzaad

3 eetlepels bruine basterdsuiker

15 gram verse tijm

½ bosje platte peterselie, fijngehakt 

2 eetlepels verse koriander, fijngehakt

½ theelepel saffraan

½ theelepel cayennepeper

175 milliliter arachideolie

BEREIDING

Verwarm de arachideolie in een gietijzeren pan. Fruit de uien met komijnzaad in de olie en voeg er na circa 2 minuten de paprika, rode pepers, tijm, peterselie, koriander en de suiker en bak het geheel op hoge temperatuur. Doe er vervolgens de tomaten, chorizoworst (of hazelnoten en/of feta voor de vegetariërs), saffraan, laurierblaadjes en cayennepeper bij. Doe de deksel op de pan en laat het minimaal een kwartiertje pruttelen op een zo laag mogelijke temperatuur. Haal de laurierblaadjes eruit, maak vier tot zes holtes in de saus en breek tot slot de eieren boven deze holtes en doe de deksel opnieuw op de pan. Verhoog de temperatuur naar middelhoog. Zodra de eieren zijn gepocheerd, is de shakshuka gereed. 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »