• Lorem ipsum

SPAANSE TOPPERS

21 Mar 2021

SPAANSE TOPPERS

Weinig wijnen vallen zo goed in de smaak als de verdejo van Santa Cruz de Alpera. Dozen vol van deze geweldige wijn verkopen we dagelijks in onze winkel aan de Fahrenheitstraat. Kwaliteit komt altijd bovendrijven en deze verdejo -waar nagenoeg geen tamtam voor is gemaakt- is daarvan het levende bewijs. Duidelijke tropische hints als die van ananas en mango kenmerken deze verdejo en als je doorproeft herken je er ook tonen van groene appel en anijs in terug. Deze kraakfrisse wijn drinkt makkelijk weg maar dat wil niet zeggen dat hij geen afdronk kent. Veel bite, veel grip, veel vulling, oordeelde De Grote Hamersma vorig jaar terecht over deze biologische verdejo uit de Spaanse regio Almansa. Krachtig, krakend en compact stond er zelfs in het rapport, met daarboven een 9-. Scoort hoog als borrelwijn maar hij doet het ook erg goed bij paella, inktvis en zachte witvis en dat voor slechts 9,95 euro per fles.
Bodega Santa Cruz de Alpera werd in 1947 opgericht door 25 wijnbouwers uit de gemeente Alpera, met als doel de levensvatbaarheid van de wijngaarden te verdedigen en wat doen ze sindsdien met verve. Het resultaat zijn louter premiumwijnen. Onlangs werd de monastrell roble van Santa Cruz aan ons assortiment toegevoegd. Deze wijn -op dezelfde groene leest geschoeid- springt eruit door een subtiel aroma van gekonfijt fruit, vermengd met een rokerige achtergrond. In de mond is deze wijn evenwichtig, fris, levendig en smaakvol met een passende zuurgraad en nobele tannines van rijp fruit. Ideaal bij stoofschotels, entrecote, buikspek, pasta met paddenstoelen, charcuterie en gezouten kazen.
En dan hebben we het nog niet gehad over de garnacha tintorera, de druif waarmee Santa Cruz de meeste furore maakt. We hebben ‘m in meerdere jaargangen -alle met respect voor de natuur vervaardigd- te koop: 2016, 2017 en 2018. Via de paarse linkjes volgt verdere info.
Bovenaan onze bucketlist staat een trip naar Bodega Santa Cruz de Alpera. We hadden er al geweest willen zijn maar de coronamaatregelen in Nederland en in Spanje belemmeren onze plannen. Vanaf vliegveld Alicante is het een uurtje rijden maar je passeert een interregionale grens en die is momenteel geblokkeerd. Zodra we weer vrij kunnen reizen, gaan wij als eerste naar deze coöperatie die prestatie na prestatie levert. Welk geheim schuilt erachter deze Spaanse kanjers?

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »