• Lorem ipsum

WIJNTRENDS

3 Jan 2021

WAT IS HIP EN UPCOMING IN 2021?

Wij omhelzen 2021. De biologische en de biodynamische wijnen worden dit jaar namelijk nog aantrekkelijker, nog grootser, nog belangrijker. Sterker, organic wordt het nieuwe normaal. Verantwoord, duurzaam, met respect voor de natuur, dat zijn de sleutelwoorden. Deze gunstige ontwikkeling juichen wij nog harder als een voetbalsupporter bij een allesbeslissende goal toe. Bij Sharing Wine geldt organic overigens al vanaf dag 1 als heel normaal. 

De witte druif arneis is met een flinke opmars bezig. Eind vorige eeuw was ‘ie op sterven na dood maar hij is net op tijd gered van de ondergang. De arneis, die zacht fris fruit als appel, peer en perzik combineert met anijs en munt, is in de heuvels van de Langhe in de Italiaanse regio Piëmont een tweede leven begonnen. Van deze druif gaan we dit jaar nog vaak horen. De Langhe is voor de fijnproevers sowieso een interessant gebied vanwege zijn kazen, eekhoorntjesbrood, truffel en niet in de laatste plaats vanwege zijn Barolo’s en andere indrukwekkende wijnen. 

Eén van die -biologische- topproducenten uit de Langhe is Negretti. De nebbiolo van Negretti -afkomstig uit de wijngaard Bettolotti in La Morra, hebben we net binnen bij Sharing Wine. Deze nebbiolo is elegant, intrigerend en duidelijk in zijn complexiteit. Onthult in de mond aroma's van viooltjes, pruimen, bosbessen, bramen en morellen (zure kersen). Met nebbiolo scoor je in 2021 sowieso punten. Nebbiolo is volgens de kenners ultrahip. Hot zijn verder de tamelijk onbekende en tegelijkertijd spannende druivenrassen timorasso, grillo, aglianico en mencia.

Duitsland wordt alsmaar populairder, en dan met name de Ahr, het pinotparadijs. De eigenwijze wijnmakers uit de Jura in het oosten van Frankrijk en Campanië, het wijngebied rond Napels, laten eveneens stevig van zich horen. Villa Raiano is zo’n huis om in de gaten te houden. Van de autochtone druivenras falanghina maken Sabino en Simone Basso van Villa Raiano bijvoorbeeld een wijn met een intens fruitaroma. Je proeft appel, ananas, witte perzik, kweepeer, zo gebalanceerd dat die de weegschaal overstijgt. Lokale druiven zijn bovendien hipper dan ooit want passend in de klimaataanpak. Bij Villa Raiano doen ze tevens heel leuke dingen met fiano di avellino, greco en -de blitse- aglianico. Als je op de paarse linkjes in deze tekst klikt, verschijnt als vanzelf extra informatie. Villa Raiano is bovendien hard op weg naar een volledig biologische bedrijfsvoering.

Het verkleinen van de ecologische voetafdruk maakt dat de oude wereld in Europa terrein aan het verliezen is. Onder druk van de nieuwe wereld, een wereld die veel minder regels kent, is de oude wereld de laatste decennia betere wijnen gaan maken. Competitie geeft immers development en dat vertaalt zich terug in de cijfers. In 2020 zijn we met z’n allen meer kwaliteitswijnen in het algemeen en die van dichtbij in het bijzonder gaan drinken. Deze stroming wordt dit jaar een vloedgolf.

We zijn geen professionele trendwatchers of opiniepeilers, we zijn geen Maurice de Hond onder de wijnfanatici. We beschikken ook niet over een glazen bol. Wij baseren ons uitsluitend op onze eigen waarnemingen en op dat wat we horen uit het veld. Maar we weten wel dat als je ervoor zou kiezen nu wijnboer te worden je er wijs aan doet bio bubbels te gaan maken. Weinig segmenten groeien momenteel zo hard als die van de mousserende wijnen. LeClerc Briant met zijn biodynamische champagnes, Giol met zijn vegan prosecco’s waaronder een brut, Louis de Grenelle met zijn biologische crémants waaronder Crémant de Loire en Oriol Rossell met zijn biologische cava’s (brut, brut nature en rosé) gaven eerder al het goede voorbeeld. 2021 belooft in het glas een heel tintelend jaar te worden.

Cheers to 2021!

Sharon Dreissen & Inge Kavelaar

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »